Διατροφικές πληροφορίες

Το ελαιόλαδο είναι το μόνο φυτικό έλαιο που μπορεί να καταναλωθεί αμέσως χωρίς καμιά χημική επεξεργασία. Η κατανάλωση ελαιολάδου στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο στην προστασία και στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μακροζωία των κατοίκων της Μεσογείου.

Σαν είδος διατροφής αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών που παίζουν σπουδαίο ρόλο στην υγεία. Ένα γραμμάριο λαδιού παράγει 9,3 Kcal (χιλιοθερμίδες).

Η χημική του σύσταση περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα ουσιών βασικής σημασίας για τον οργανισμό. Αυτά είναι τα λιπαρά οξέα, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες (κύρια η βιταμίνη Ε), οι χρωστικές ουσίες, μέταλλα (ιχνοστοιχεία), κ.ά. Η κατανάλωση ελαιολάδου σαν μέρος μίας υγιεινής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής γενικότερα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή και αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων.

Το ελαιόλαδο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε καθώς και πολυφαινόλες. Πολλές επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική δράση της κατανάλωσης του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία. Το ελαιόλαδο έχει καρδιοπροστατευτική δράση, γιατί συμβάλλει στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα χωρίς να μειώνει την καλή (HDL) χοληστερόλη, έχει αντιθρομβωτική δράση, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η ημερήσια κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού και του παχέως εντέρου αλλά και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ακόμη, έχει βρεθεί ότι σε πληθυσμούς που εμφανίζουν προδιάθεση για εκδήλωση διαβήτη αλλά καταναλώνουν ελαιόλαδο, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλους όπου δεν υπάρχει μεν προδιάθεση, αλλά η κατανάλωση ελαιολάδου είναι περιορισμένη.