Συνεταιρισμός


Το 1907 ο διορατικός δάσκαλος Στυλιανός Κ. Κουτούπης (1874-1945) εμπνεύστηκε τη συνεταιριστική ιδέα. Η ιδέα αυτή έγινε πραγματικότητα την Άνοιξη του 1915, χρονιά που ιδρύεται ο πρώτος ίσως Συνεταιρισμός στην Ελλάδα, ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΤΡΙΝΑΣ.

Το 1938 ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΤΡΙΝΑΣ εφάρμοσε πρώτος στην Ελλάδα το σύστημα της κοινής έκθλιψης του ελαιοκάρπου λίγες μόνο ώρες μετά τη συλλογή του που αποτελεί ανεπανάληπτο και κορυφαίο επίτευγμα στην εξέλιξη της συνεταιριστικής ιδέας, πετυχαίνοντας την ποιοτική βελτίωση του ελαιόλαδου, την καλύτερη αξιοποίηση του Ελαιουργείου του και την κοινωνική συνοχή των μελών του.

Σήμερα, ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΤΡΙΝΑΣ διαθέτει ιδιόκτητες, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που καλύπτουν επιφάνεια 2.000 τ.μ περίπου για τη στέγαση των Γραφείων του, του Ελαιουργείου του, του Τυποποιητηρίου, των Αποθηκευτικών χώρων και του εν εξοπλισμού του καθώς και ιδιόκτητη ακάλυπτη επιφάνεια 1.000 τ.μ περίπου για την άνετη φορτοεκφόρτωση των προϊόντων του. Η μέση ετήσια παραγωγή του αποκλειστικά σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (extra virgin olive oil) με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) ανέρχεται περίπου σε 300 τόννους. Τέλος, διαθέτει για την αποθήκευση του ελαιολάδου, 10 ανοξείδωτες ελαιοδεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας περίπου 300 τόννων.